Kamen za staze mora biti neki od otpornijih tipova kamena, ali ipak kontrola kvaliteta ne mora biti na istom nivou kao na primer u kupatilu, jer kamen ne mora da se menja ako naprsne, i uvek se može lako zameniti. Mermer se može teoretski koristiti, ali je klizav i cena je visoka da bi se upotrebljavao za staze, ali se može sa velikim uspehom koristiti za ukrasne elemente, pa čak i za klupice. Granit je bolji, ali je i on relativno skup. Međutim, ako kupite granit u restlovima, posebno lomljeni granit ili šljunak od granita, tada postaje idealan materijal za staze. Škriljac je veoma dobar za staze jer se prirodno lomi u tanke ploče i otporan je na vodu, a posebno je dobar za vlažne delove bašte, poput onih koji su često pod prskalicama.

Ipak, najuniverzalnije rešenje za popločavanje bašte predstavljaju (od skupljeg ka jeftinijem) kvarcit, peščar i krečnjak. Ako ste proveli neko vreme na našem sajtu do sada već znate da je kvarcit stena pogodna za sve namene, pa je tako odličan i u dvorištu, pogotovu jer se presijava na mesečini. Peščari su izuzetno lepi, njihove svetle i žućkaste boje deluju odlično u vrtu, mogu se seći na vrlo pravilne ploče, nisu klizavi, povoljni su i dovoljno su otporni da ih gaženje ne može oštetiti. Krečnjak je najpovoljniji, veoma je lep, ali nije otporan na vodu, tako da je najbolji na pokrivenim površinama. Neki krečnjaci su veoma meki i nisu pogodni za staze, dok su drugi dovoljno čvrsti, tako da je važno dobiti informacije o čvrstoći pre kupovine.

Ako se kamenom popločava veći deo bašte, kako bi se kreirala celina poput dela za roštiljanje, za sedenje ili za rad, tada je najbolje pristupiti kao da se radi o unutrašnjem projektu. U tom slučaju svaki pojedinačni kamen neće biti tako lako zameniti kao na stazi i bolje je da pojedinačni kamenovi budu slične veličine, boje i oblika, kako bi sve delovalo urednije. Granit se tada može koristiti za radne ploče, a fasadni kamen može se koristiti ako u projektu postoje niski zidovi, kako bi bio postavljen preko cigala ili betona koji čine osnovu.

Ukrasni zidovi sa tankim fasadnim pločicama mogu biti izuzezno lepi, pogotovu u kombinaciji sa ukrasnim žbunjem ili ako uz njih raste puzavica, a veoma su praktični i kada je je bašta pod nagibom, pa se uz pomoć zidića prave terase.