Ovaj tip umivaonika je uvek unikatan, a pravi se po narudžbini od nekoliko spojenih komada iste stene ili izdubljivanjem jednog većeg kamena. To je po pravilu nadgradni umivaonik, postavljen na ploču, u kombinaciju sa visokom slavinom odvojenom od umivaonika ili sa zidnom slavinom. Gotovo uvek se kombinuje sa drvenom pločom i predstavlja pravi dragulju u kupatilima „sanctuary“ tipa, odnosno u onima u kojima se kreira maksimalno prirodna atmosfera.

Zajedno sa prostorom oko tuša, ploča oko umivaonika je najlogičnije mesto za korišćenje kamena u kupatilu. Prilikom izbora kamena za ploču oko umivaonika, na kojoj stoje sitnice, mora se obratiti pažnja da li će se na ploču spuštati kozmetika, jer hemikalije iz kozmetike mogu da nagrizu kamen ili da ostave trajne fleke. Zbog toga, ako ste navikli da odlažete veliki broj bočica tako da vam budu direktno pod rukom oko umivaonika, kamena ploča možda nije za vas, dok ako ste uredni i na ploči držite samo sitnice kao što su čaše za četkicu i četku za kosu, tada je kamena ploča dobar izbor. Najbolji efekat postiže se sa širokim pločama, u koje se mogu ugraditi i po dva umivaonika. Ako se koriste nadgradni umivaonici, često je dobar izbor da oni budu u boji, jer beli nadgradni umivaonici idu uglavnom uz minimalističke kamene ploče, kao što su sive ploče. Ako je kupatilo malo i potrebna je relativno mala ploča oko umivaonika, možete nas kontaktirati i saznati da li postoji neki komad kamena koji je ostatak iz drugog projekta. Često se događa da ploče veličine oko jednog metra ostanu na stanju kao viškovi, i te ploče moguće je nabaviti po značajno nižoj ceni.

Kamen se u delu kupatila gde se nalazi tuš najčešće koristi u otvorenim, tj. walk-in tuševima, koji su otvoreni sa jedne ili dve strane, iz estetskih razloga, kako bi stranice od kamena bile vidljive odmah po ulasku u kupatilo. Stranice zidova oko tuša od prirodnog kamena takođe daju odličan efekat u prozirnim tuš kabinama, u kojima su dve ili tri strane od stakla, a jedna ili dve od kamena. Razlog zbog koga se prirodni kamen preporučuje u predelu oko tuša čak i više nego na podu ili oko umivaonika, je to što neće biti kontakta sa reaktivnim hemikalijama iz kozmetike, kao u slučaju ploče oko umivaonika, niti postoji mogućnost klizanja ili naprsnuća, kao na podu, niti je činjenica da je kamen hladniji na dodir od pločica problem u prostoru oko tuša.

Korišćenje kamena na podu kupatila daje veoma dobar opšti izgled kupatilu, međutim, kao što smo napomenuli govoreći o korišćenju oko tuša, prirodni kamen je ipak manje praktičan od keramičkih pločica, pre svega jer je hladan, te se savetuje uglavnom u kupatilima koja imaju podno grejanje. Takođe, potrebno je da je kupatilo strukturno savršeno, sa podlogom koja ni najmanje ne uleže, jer mala uleganja, do kojih može doći zbog težine kamena, mogu vremenom dovesti do pucanja kamenih ploča. Kamene ploče su i nešto klizavije od pločica, te se ne preporučuju u kupatilima koja koriste deca i stari. U slučaju da je kupac spreman da pređe preko ovih manjih nepraktičnosti, kamen ostaje dobra opcija za kupatila, naravno uz povremeno zaptivanje posebnim hemijskim sredstvima, kao što je slučaj sa kamenim pločama koje se koriste u kuhinji.

Za umivaonike koji se izdubljljuju može se koristiti bilo koja prirodna stena koja je relativno nepropusna, dok je za prostor oko umivaonika najbolji granit, budući da je otporan na vodu i hemikalije a pritom se i veoma lako održava. Mermer i travertin su takođe dobar izbor za ploče oko umivaonika, pri čemu treba biti pažljiv, kako se kozmetika ne bi prosula na kamenu površinu. Travertin čak može biti i bolji izbor od mermera, jer je povoljniji, a to što je za nijansu manje otporan na fizička oštećenja ne predstavlja problem u kupatilu u onoj meri u kojoj to može biti problem u kuhinji. Travertin je takođe i otporniji na fleke od mermera. Mermer je odličan u prostoru oko tuša, jer izgleda odlično, a na toj lokaciji neće doći u kontakt sa hemikalijama. Škriljac je izuzetno zanimljivo rešenje, budući da je 100% vodootporan, te se može koristiti na svim lokacijama, a posebno na podu kupatila, naravno ukoliko se tamnije boje škriljca uklapaju u koncept kupatila. Oniks je jednako atraktivna opcija, pogotovu ako je direktno osvetljlen, budući da propušta svetlost, a najbolje je koristiti ga na ploči oko umivaonika.

Jedan trik koji možete koristiti ako želite da maksimizujete efekat prirodnog kamena u kupatilu, bez investiranja u kameni pod, podrazumeva korišćenje kamena oko umivaonika i tuša, uz pločice koje su imitacija kamena na podu (radi jednostavnosti) i na zidovima (radi niže cene).